Groepsfoto

Onlangs weer in Peer de jubilarissenviering gaan fotograferen. Tussen het fotograferen van de individuele koppels en de groepsfoto is de eigenlijke viering en in die tijd wordt de lichtopstelling voor de koppelfoto’s omgebouwd naar een groepsfoto lichtopstelling.

Voor de koppelfoto’s maak ik gebruik van een (opvouwbare) achtergrond en 1 flitser in een bounceparaplu. Deze 60″ paraplu is voldoende groot om een zacht licht te produceren en twee mensen uit te lichten.

De paraplu plaats ik vrij hoog, om zo de kans op reflecties in brillen de verminderen.  Op de groepsfoto moeten er meestal tussen de 30 en 40 mensen op de foto.  Mensen op een hoopje plaatsen heeft minder zin omdat je er dan voor moet zorgen dat je voldoende scherptediepte krijgt. Hiervoor heb je dan een vrij klein diafragma nodig en een klein diafragma vraagt veel licht. Bovendien heb je dan ook veel ruimte nodig. Het lichtverlies door de omgekeerde kwadratenwet eist dat je de lichtbron verder weg zet. Dit om te voorkomen dat de mensen op de laatste rij te weinig licht krijgen.

Werken met omgevingslicht werkt niet. De groepsfoto wordt rond 21u30 gemaakt en zelfs in de zomer is het raamlicht al sterk geminderd. De hooggeplaatste tl verlichting zorgt voor een minder aangenaam licht.

Daarom maak ik gebruik van m’n Linkstar mobile flitsset. Deze 600ws flitser is al behoorlijk krachtig.  Maar als pure flitser op een afstand krijg je nog geen behoorlijk licht. Daarom maak ik gebruik van de sunbounce pro silver om het effectieve lichtoppervlak te vergroten.

Enkele testfoto’s laten me toe de correcte instelling te vinden. De randen krijgen wel wat minder licht en hiervoor plaats ik links en rechts een speedlight in een bounceparaplu, gericht naar de andere kant van de groep.

Dank aan Frankie voor de logistieke steun.

 

Comments

comments

Leave a reply