Kerstperiode

De kerstperiode is sinds de kinderen een muzikale hobby hebben de periode van de kerstoptredens. Ook dit jaar.

Gisteren was er in zaal Vona de kersthappening van de muziekacademie.genk – afdeling Opglabbeek.

Het concept was dit jaar anders dan de voorbije jaren. Dit jaar was het een doorlopend verhaal met leerlingen die dan voor een muzikale pauze zorgen. De gitaar-klas zorgde voor een welkom in de inkomhal.  De leerlingen van Chistel Van Schoonwinkel in de dictie klas brachten hun verhaal met volle overgave.

Al een aantal jaren maak ik foto’s van de optredens van de kinderen. Ook deze keer.

In de eerste editie maakte ik gebruik van 2 flitsjes in een bounceparaplu op statief, dit links en rechts van het podium.  Niet altijd ideaal achteraf gezien. Voor de individuele optredens is deze opstelling goed, maar voor groepen heb je teveel lichtverschil.

Deze keer gebruik gemaakt van 4 speedlights. Allemaal op kwart vermogen, met de RF-602 als trigger.

Twee flitsjes geplaatst op het balkon, achter in de zaal en uitgezoomd naar maximale zoomstand, maar gericht op de lichte zijwanden.  Door de afstand kreeg ik een vrij homogene lichtintensiteit.

Twee bijkomende speedlights, ook op kwart-vermogen en uitgezoomd tot 50mm heb ik opgehangen aan de zijkant. Beide gericht naar de witte muur aan de overkant, maar zo gericht dat ze nog een deel van het podium verlichten.

Werken met klemmen en bare-flashes zorgt dat je snel een opstelling hebt. Veel tijd heb je niet om te testen. De kwart-vermogen-4-speedlight opstelling gaf op m’n D700 een diafragma van F5.6 bij iso400. Als sluitertijd koos ik voor 1/40 tot 1/80 om nog wat omgevingslicht (lees podiumlicht) in het beeld te krijgen.

Het gebruikte podiumlicht was iets warmer dan m’n flitslicht, maar aangezien m’n flitslicht overheersend was en aangezien een kleurgel 2/3 stops licht opslorpt heb ik geen kleurgels gebruikt.

Achteraan op het podium had ik ongeveer 2/3 minder licht.

Comments

comments

Leave a reply