Sony Nex-5

Ik heb de sony nex-5 een weekje mogen testen. Compact formaat met DSLR kwaliteit.  Nu, de beeldkwaliteit is goed, ook op hoge iso. Maar ik ben (nog) niet overtuigd dat deze generatie toestellen de compactjes gaan verdringen. Ok, wisselbare objectieven zijn leuk. De meegeleverde 16mm/2.8 is een snelle vaste focus. Maar dit objectief op het toestel lijkt een traktorband op een auto. Met de 18-55/3.5-5.6 gemonteerd is het toestel even groot als m’n oude minolta A200 met 28-200mm (KB-omgerekend) vaste lens. De beeldkwaliteit is beter, maar denk dat dat voor de gemiddelde consument niet zoveel rol speelt.

Het kantelbaar (erg goed) schermpje is handig, als je enkel in landscape stand fotografeert. In portretstand, is het niet zo bruikbaar als in landschapstand. Iets wat bij de Minolta A200 al was.

De raw bestanden worden op dit moment nog niet ondersteund door de DNGconverter. M’n oude ACR4.6 uit CS3 al zeker niet. Lightroom 2.7 herkende ze ook niet. Een freeware programmatje (SCARAB Darkroom Beta) daarintegen herkent deze bestanden wel.

Een vervanger voor een DSLR is het voor mij ook nog niet. Teveel zit (te ver) verborgen in de menus. Misschien vergelijkbaar met een instap dslr. Autofocus is nog niet zo snel als een spiegelreflex. Bij de eerste foto’s vond ik deze zelfs traag. Misschien had het ook te maken met het minder lichtsterk objectief.

Het objectief 18-55 is nogal flairgevoelig, de zonnekap verhelpt het niet echt. Ik hou er wel van, van flare, maar de gemiddelde consument volgens mij niet.

De auto witbalans laat ook wat steken vallen, misschien was de situatie wat extreem:

M’n conclusie. Een leuk hebbeding, maar imo geen vervanger voor een dslr en ook niet voor een compact toestel. Een beetje vlees noch vis. Ik heb geen idee wat de prijs is en wat de prijs is van de objectieven.  Ik ben er in elk geval niet zo wild van. Sorry Sony.

Mijn inzending voor de “Summer” wedstrijd:

Comments

comments

4 Comments

 1. by Serge Van Cauwenbergh on augustus 18, 2010  7:47 pm

  Een eerlijke mening, dat stel ik op prijs. Ik ben zelf eerder geneigd om een Panasonic GF1 met pancake aan te kopen, een micro 4/3-toestel dat al geruime tijd op mijn verlanglijstje staat.

 2. by Lennert Guarraci on augustus 29, 2010  6:43 pm

  Thanks voor de review, Patrick! Zoals Serge lijkt mij die GF1 van Panasonic ook interessanter (ook die 20mm 1.7). Wat vond je trouwens van de basis-bedieningen? Zijn sluiter, diafragma en iso snel in te stellen?
  Grtjs

 3. by paly on augustus 30, 2010  6:48 am

  De bediening. Heb hoofdzakelijk met diafragmavoorkeuze gewerkt. Het diafragma kies je dan aan de hand van het multifunctioneel bedieningswieltje.
  De bedieningshulp richt zich tot mensen die voor het eerst in aanraking komen met een geavanceerder toestel dan een compactje. Meer of minder scherp staat dan in de hulp, bij het kiezen van een diafragma.
  Voor belichtingscompensatie moet je dan eerst een knopje drukken.
  Tov een reflex zitten teveel functies achter dezelfde knopjes.

  Het grootste gemis lijkt me (voorlopig ) het gebrek aan objectieven, lichtsterke objectieven. Maar een 17-55/2.8 of een 70-200/2.8 gaat, denk ik, een vrij vreemd uitzicht geven op dit toestel.
  Maar denk niet dat mensen die behoefte hebben aan lichtsterke objectieven de doelgroep zijn van deze toestellen.

 4. Pingback : Nikon D90 of Sony NEX-5 Systeem camera - Belgiumdigital forum - Digitale fotografie

Leave a reply