Stil

Inderdaad, het is hier stil. En niet omdat ik niet meer fotografeer. Een jaar geleden kreeg ik van de dokter te horen dat ik diabetes type 2 patient was. De suikerwaarde in m’n bloed lag veel te hoog. Ongeveer dubbel zo hoog als een normale waarde.

Op die manier kon het natuurlijk niet verder. Uiteraard ga je dan op zoek naar de oorzaak en die was wel snel gevonden. Zittend werken en weinig bewegen was niet alleen de oorzaak van die hoge suikerwaarde, maar ook van obees overgewicht (122kg notabene).  Maar ook de hoeveelheid suikers die overal in verwerkt zitten. Een mens weet natuurlijk dat gesuikerde cornflakes slecht zijn, maar dat er in die ‘pro granola’ die ernaast staat in de winkelrekken evenveel suiker zit, daar kijkt men snel over.

Met hulp van dietiste ‘Kristel Blockx’ en na een analyse van de eetgewoontes, zijn er wat aanpassingen gebeurd. Minder en anders eten, en meer bewegen. Sinds januari 2019 dus zo goed als elke dag gaan wandelen. In het begin, moe na een half uur doorstappen.  Langzaam aan ging dit beter en was een uur wandelen geen probleem meer. Op zomervakantie was 18.000 stappen per dag, in het bergachtige deel van Ibiza, makkelijk te doen.  Op m’n 50e verjaardag in augustus zat ik nog aan 100kg eigen gewicht om mee te dragen. En toen ben ik terug gaan fietsen. Fietsen met de koersfiets, met zo van die klikpedalen en spannend koersbroekje incluis. Nu fietsen heb ik vroeger nog gedaan, zelfs wedstrijden toen ik 16 was…De suiker in m’n bloed waarde was toen intussen gezakt tot net boven de aanvaardbare waarde. En in oktober, en ook sinds oktober een ‘normale’ hemoglobine waarde van 5,5 te hebben, en ik dus zonder medicatie verder kan.

Intussen ben ik lid van de ‘diabetes liga cycling club’ waar type 1 en type 2 patiënten in zitten, maar ook sympathisanten. En in vergelijking met de type 1 mensen, stelt mijn diagnose niks voor.

Afgelopen weekend met ‘de club’ de Ename Classic gaan fietsen. De 118km variant. Met m’n gewicht van intussen 87kg (vetpercentage 14%) waren de Vlaamse bergen doenbaar.

Het gewichtverlies was meegenomen, maar vooral de ‘suiker’ onder controle krijgen heeft voor een ‘switch’ in m’n prioriteiten gezorgd.

Fotografie en zeker tfp is dus wat op de achtergrond.

 

 

Comments

comments