Lamp

De gloeidraad van een brandende lamp fotograferen is iets wat ik al een hele tijd wilde doen. Ook de maandopodracht ‘LICHT’ op photodrome.nl was een extra motivatie.

Afgelopen maandag was het dan zover. Ik had even tijd om me te wagen aan het experiment.

De houder heb ik uit een lamparmatuur geschroefd. Enkele stijve draden houden deze lamphouder omhoog en zorgen voor de spanningstoevoer.

De opstelling heb ik gemaakt op de ping-pong-tafel  (ja ja, ik weet = tafeltennistafel) in de kelder. Ik wist dat een lichtmeting op de draad ervoor zou zorgen dat de omgeving en de lamphouder erg onderbelicht zouden zijn en daarom zorgen enkele speedlights voor de nodige aftekening.

De lichtmeting op de brandende ‘volledige’ lamp gaf me F22-iso100-1/160s. Flitsjes op 1/32 power , geplaatst onder een hoek van 45° achter en op ca. 40 en 75cm gaven me de nodige aftekening.

Toestel op continuopname, manueel prefocussen en de lichtschakelar in 1 hand, afstandsbediening in de andere.

Tijd om het glas te breken. Bij een eerste poging brak het glas volledig en dat was niet m’n bedoeling, maar gaf me wel de kans om een eerste test te doen.

Het glas breek je door een bulb in een doek te wikkelen en met de hamer te kloppen. Dit doe je best op de werkbank. Daarna beetje voorzichtig zijn met het opnieuw indraaien van de lamp. Na het indraaien opnieuw de focus controleren.

Het draadje smelt dus erg snel door. Iets van een halve seconde ofzo.

Een tweede lamp lukte beter om te breken, met bovenstaand beeld tot gevolg.

Per lamp kan je dus een 6tot7 beelden maken. Gaande van donker, gloeiende draad, rokende gloeiende draad en dan weer donker.  Eén, maximaal 2 beelden zijn bruikbaar.

Comments

comments

3 Comments

  1. by Dennis on september 28, 2010  12:05 pm

    Nice! Leuk idee en goed uitgewerkt. De bovenste spreekt me 't meest aan.

  2. by Bob on oktober 19, 2010  8:33 pm

    Prachtig uitgevoerd en tof dat je de manier waarop met ons deelt! Leerzame blog die bij m'n favorieten staat. Ook ooit eens proberen...

  3. by Jef Janssens on oktober 25, 2010  1:12 pm

    Wow, toffe beelden. Bedankt voor de uitleg!

Leave a reply