Lamp

De gloeidraad van een brandende lamp fotograferen is iets wat ik al een hele tijd wilde doen. Ook de maandopodracht ‘LICHT’ op photodrome.nl was een extra motivatie.

Afgelopen maandag was het dan zover. Ik had even tijd om me te wagen aan het experiment.

De houder heb ik uit een lamparmatuur geschroefd. Enkele stijve draden houden deze lamphouder omhoog en zorgen voor de spanningstoevoer.

De opstelling heb ik gemaakt op de ping-pong-tafel  (ja ja, ik weet = tafeltennistafel) in de kelder. Ik wist dat een lichtmeting op de draad ervoor zou zorgen dat de omgeving en de lamphouder erg onderbelicht zouden zijn en daarom zorgen enkele speedlights voor de nodige aftekening.

De lichtmeting op de brandende ‘volledige’ lamp gaf me F22-iso100-1/160s. Flitsjes op 1/32 power , geplaatst onder een hoek van 45° achter en op ca. 40 en 75cm gaven me de nodige aftekening.

Toestel op continuopname, manueel prefocussen en de lichtschakelar in 1 hand, afstandsbediening in de andere.

Tijd om het glas te breken. Bij een eerste poging brak het glas volledig en dat was niet m’n bedoeling, maar gaf me wel de kans om een eerste test te doen.

Het glas breek je door een bulb in een doek te wikkelen en met de hamer te kloppen. Dit doe je best op de werkbank. Daarna beetje voorzichtig zijn met het opnieuw indraaien van de lamp. Na het indraaien opnieuw de focus controleren.

Het draadje smelt dus erg snel door. Iets van een halve seconde ofzo.

Een tweede lamp lukte beter om te breken, met bovenstaand beeld tot gevolg.

Per lamp kan je dus een 6tot7 beelden maken. Gaande van donker, gloeiende draad, rokende gloeiende draad en dan weer donker.  Eén, maximaal 2 beelden zijn bruikbaar.

Comments

comments

3 Comments

  1. Dennis schreef:

    Nice! Leuk idee en goed uitgewerkt. De bovenste spreekt me ’t meest aan.

  2. Bob schreef:

    Prachtig uitgevoerd en tof dat je de manier waarop met ons deelt! Leerzame blog die bij m’n favorieten staat. Ook ooit eens proberen…

  3. Jef Janssens schreef:

    Wow, toffe beelden. Bedankt voor de uitleg!

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

FacebookTwitterPinterest
Click Here

Ik ben Patrick op’t Roodt. Geboren in het jaar 1969. Ik werk als bouwkundig ingenieur en wat begon als een hobby doe ik nu als bijberoep.
Ik hou van tv series zoals ’the walking dead’ en homeland. Maar ook van the simpsons en sponge bob. Mijn muzikale voorkeur is heel breed. Alleen hou ik niet zo van bonkebonke en hardrock muziek. Ik ben geen caféhanger, maar hou wel van een lekker etentje.
Ik ben papa van Yoeri en Lieke. Paly is dan ook samengesteld met de beginletters van m’n gezin.
Fotograferen is niet alleen m’n bijberoep, maar ook m’n creatieve uitlaat. In het begin was het vooral het technische aanleren wat me aansprak, maar fotograferen is niet alleen techniek. Net zoals schilderen niet alleen maar het hanteren van een borstel is.
Mijn fotografievoorkeur gaat uit naar het fotograferen van kinderen. Ik hou van hun spontaniteit en die speelsheid probeer ik dan ook vast te leggen in de foto’s.

Paly.be | fotografie – Patrick op’t Roodt

Indien u een bericht nalaat zal ik je zo snel mogelijk contacteren.
Telefonisch ben ik bereikbaar na kantooruren.

Onderneming met beperkte omzet en vrijstelling van B.T.W. Ond. Nr. 0806.263.505
Rekening nummer: BE93 6528 0618 4967 HBKABE22

Paly.be | fotografieGeensstraat 52
3660 Opglabbeek+32 499/72.26.45
email : paly[at]live.be

Webdesign: paly.be (c)