Omgekeerd

Een tijdje geleden heb ik m’n Sigma 150mm macro lens verkocht. Op full-frame is deze lengte goed, maar op een crop-camera is de focuslengte wat te lang. Bovendien doe ik niet zoveel aan macro fotografie. Een macro kan inderdaad ook nuttig zijn voor het fotograferen van de ringen op een huwelijk. Maar om die zware 150mm enkel daarvoor mee te sleuren vind ik wat gek. Een alternatief voor een macro zijn tussenringen. Deze zorgen ervoor dat je met een gewoon objectief dichterbij kan focussen, hetgeen voor een groter beeld zorgt. Nadeel van tussenringen is dat het gebied waarin je kan focussen beperkt is.

Sinds vorige week heb ik ook een omkeerring. Dit is een metalen ring van een 10tal euro waarmee je je objectief omgekeerd op de camera kan monteren. De ene kant van deze omkeerring heeft een lensvatting, de andere kant is schroefdraad. Op die schroefdraad, schroef je dan je lens, met de filterkant.

Dit geeft een behoorlijke vergroting. Het diafragma stel je in op de lens. Je hebt dus wel objectieven nodig met een diafragmaring. Scherpstellen, doe je door dichter of verder van je onderwerp te bewegen. De focusring heeft weinig invloed.

Aangezien de scherptediepte door de vergroting zo klein is ga je met een diafragma van F11-F16 moeten werken. Het zoekerbeeld is hierdoor ook nog eens donker. Werken met flitslicht of een zonnige dag is dus nodig.

Eentje van gisteren.

DSC_0248

Een nog grotere vergroting krijg je door de omkeerring te combineren met tussenringen.

Comments

comments

Leave a reply