Omgekeerd

Een tijdje geleden heb ik m’n Sigma 150mm macro lens verkocht. Op full-frame is deze lengte goed, maar op een crop-camera is de focuslengte wat te lang. Bovendien doe ik niet zoveel aan macro fotografie. Een macro kan inderdaad ook nuttig zijn voor het fotograferen van de ringen op een huwelijk. Maar om die zware 150mm enkel daarvoor mee te sleuren vind ik wat gek. Een alternatief voor een macro zijn tussenringen. Deze zorgen ervoor dat je met een gewoon objectief dichterbij kan focussen, hetgeen voor een groter beeld zorgt. Nadeel van tussenringen is dat het gebied waarin je kan focussen beperkt is.

Sinds vorige week heb ik ook een omkeerring. Dit is een metalen ring van een 10tal euro waarmee je je objectief omgekeerd op de camera kan monteren. De ene kant van deze omkeerring heeft een lensvatting, de andere kant is schroefdraad. Op die schroefdraad, schroef je dan je lens, met de filterkant.

Dit geeft een behoorlijke vergroting. Het diafragma stel je in op de lens. Je hebt dus wel objectieven nodig met een diafragmaring. Scherpstellen, doe je door dichter of verder van je onderwerp te bewegen. De focusring heeft weinig invloed.

Aangezien de scherptediepte door de vergroting zo klein is ga je met een diafragma van F11-F16 moeten werken. Het zoekerbeeld is hierdoor ook nog eens donker. Werken met flitslicht of een zonnige dag is dus nodig.

Eentje van gisteren.

DSC_0248

Een nog grotere vergroting krijg je door de omkeerring te combineren met tussenringen.

Comments

comments

No Comments Yet

Leave a Comment

You must be logged in to post a comment.

FacebookTwitterPinterest
Click Here

Ik ben Patrick op’t Roodt. Geboren in het jaar 1969. Ik werk als bouwkundig ingenieur en wat begon als een hobby doe ik nu als bijberoep.
Ik hou van tv series zoals ’the walking dead’ en homeland. Maar ook van the simpsons en sponge bob. Mijn muzikale voorkeur is heel breed. Alleen hou ik niet zo van bonkebonke en hardrock muziek. Ik ben geen caféhanger, maar hou wel van een lekker etentje.
Ik ben papa van Yoeri en Lieke. Paly is dan ook samengesteld met de beginletters van m’n gezin.
Fotograferen is niet alleen m’n bijberoep, maar ook m’n creatieve uitlaat. In het begin was het vooral het technische aanleren wat me aansprak, maar fotograferen is niet alleen techniek. Net zoals schilderen niet alleen maar het hanteren van een borstel is.
Mijn fotografievoorkeur gaat uit naar het fotograferen van kinderen. Ik hou van hun spontaniteit en die speelsheid probeer ik dan ook vast te leggen in de foto’s.

Paly.be | fotografie – Patrick op’t Roodt

Indien u een bericht nalaat zal ik je zo snel mogelijk contacteren.
Telefonisch ben ik bereikbaar na kantooruren.

Onderneming met beperkte omzet en vrijstelling van B.T.W. Ond. Nr. 0806.263.505
Rekening nummer: BE93 6528 0618 4967 HBKABE22

Paly.be | fotografieGeensstraat 52
3660 Opglabbeek+32 499/72.26.45
email : paly[at]live.be

Webdesign: paly.be (c)